(Βίντεο) Η Αττική στα "κόκκινα";;;

 
Μια ομάδα έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης, η "Γεωμυθική" εξερευνά όλα τα ποτάμια και τα ρέματα της Αττικής για να αναδείξει τα προβληματικά σημεία που πλημμυρίζουν στην Αθήνα, όταν υπάρχει μια "έντονη βροχόπτωση".

Το 2006 ξεκίνησε η χαρτογράφηση των ποταμών και των ρεμάτων της Αττικής, η οποία και ολοκληρώθηκε το 2015. Τα αποτελέσματά της έρευνα τους παρουσιάστηκαν σε διημερίδα που είχε οργανωθεί τότε για τα "αστικά ρέματα". 
Ουσιαστικά κατέγραψαν σε ένα χάρτη την "ιστορική πορεία" των ρεμάτων πριν την ανθρώπινη παρέμβαση. Όπως μας αναλύει ο κ. Θεοδοσόπουλος αν είχαμε ένα ποτάμι με φυσική ροή, το νερό κόβει ταχύτητα, καθώς το ποτάμι κάνει τους φυσικούς μαιανδρισμούς του και έτσι το νερό που πηγαίνει στις εκβολές κυλάει πιο αργά και σε μικρότερη ποσότητα.
 Έτσι, αλλάζουν οι δύο κύριοι παράγοντες που προκαλούν την πλημμύρα, αυτός της ταχύτητας και της ποσότητας του νερού και βέβαια, τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς η φυσική κοίτη του ποταμού επιδρά και στο μικροκλίμα της περιοχής και όλοι καταλαβαίνουμε τις θετικές συνέπειες που έχει αυτό μέσα στην πόλη. 
Στο βίντεο θα δείτε τον χάρτη με όλα τα ποτάμια, τους χειμάρρους και τα ρέματα που κατεβαίνουν από τις χαράδρες του Υμηττού, της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του όρους Αιγάλεω και του Ποικίλου.
Όλα αυτά τα νερά αθροίζονται στην κεντρική κοίτη του Κηφισού που περνάει κάτω από την Εθνική Οδό -με υπόγειες και ανοιχτές διαδρομές, καταλήγοντας στον Σαρωνικό.
Όταν δει κανείς τι ακριβώς έχει κτιστεί πάνω από αυτά τα ρέματα και τις λανθασμένες τεχνητές επεμβάσεις που έχουν συμβεί γενικότερα,  ώστε να καταπατηθεί αυτή η φυσική πορεία των ρεμάτων, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί, γιατί "πνιγόμαστε" και τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει η Αττική σε μια "κακοκαιρία" ανάλογη αυτής της Θεσσαλίας, ή ακόμα και πιο ήπια από αυτήν 
Από το 2016 ξεκίνησε και η εξερεύνηση των υπόγειων τμημάτων των ρεμάτων που ανέδειξε
την τραγική κατάσταση που επικρατεί, με τα φρεάτια γεμάτα από σκουπίδια από την δεκαετία του 80' και του 90', φερτά υλικά,  κλαδιά και πλάκες μπετό που ξεκολλάνε από την ορμή του νερού και εμποδίζουν την ροή του με αποτέλεσμα τα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλες τις "κόκκινες περιοχές" που θα δείτε στον χάρτη.
Όλες αυτές οι περιοχές που κινδυνεύουν να βρεθούν  είναι ήδη γνωστές στις κυβερνήσεις που έχουν περάσει και αυτό το αποδεικνύει και ο χάρτης του Υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι δημοσιευμένος από το 2017-2018 και καμία κυβέρνηση έκτοτε δεν μπήκε στον κόπο να τον επικαιροποιήσει, με αποτέλεσμα, όπως μας ενημερώνει ο κ. Θεοδοσόπουλος να φάμε πρόστιμο από την Ε.Ε.  Όπως επίσης δεχτήκαμε καταγγελίες και πρόστιμα, επειδή τα σχέδια για τις πλημμύρες, έπρεπε να ήταν ήδη έτοιμα από το 2015.
Η ομάδα της Γεωμυθικής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το ενδιαφέρον της Πολιτείας εξαντλήθηκε όπως φαίνεται σε μια επαφή στα μέσα του Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία του Γ. Γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος  και από τότε... σιγήν ιχθύος!
Τι προτείνει  η Γεωμυθική;
"Εμείς λέμε ότι το καλύτερα αντιπλημμυρικό έργο είναι, όπου μπορούμε- και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούμε- να επαναφέρουμε τα ποτάμια στην φυσική τους κατάσταση ή να τους επαναδώσουμε χώρο...τα εκατομμύρια που γίνονται για αντιπλημμυρικά έργα να δίνονται για απαλλοτριώσεις" ..Γενικότερα αυτό που έχουμε συμπεράνει και εμείς είναι ότι όπου υπάρχουν προβλήματα σχετίζονται με τις λάθος παρεμβάσεις στο χώρο, τα λάθος τεχνικά έργα κυρίως και όχι τόσο με την ποσότητα του νερού. Αυτές οι κοίτες, τα ρέματα έχουν διαμορφωθεί χιλιάδες χρόνια για να μην πούμε εκατομμύρια... έχει δηλώσει το νερό, τι χώρο θέλει... ξέραμε από που περνάνε τα ρέματα, ξέραμε τι χώρο χρειάζονται, εμείς πήγαμε σε αυτούς τους χώρους και κτίσαμε την πόλη μας, επομένως πρέπει να δούμε τις πραγματικές αιτίες που πλημμυρίζουμε για να τις διορθώσουν".
Οι "πραγματικές αιτίες" βέβαια, ποτέ δεν ήταν το ζητούμενο των κυβερνήσεων για την επίλυση των προβλημάτων μας διότι πολύ αλλά είναι οι ίδιοι που τα δημιουργούν με απάνθρωπους νόμους και αποφάσεις που στηρίζονται στα δικά τους ιδιωτικά και εταιρικά συμφέροντα. Κι εκ του αποτελέσματος, δεν έχουν και καμία "πολιτική βούληση" για να τα λύσουν
Και φυσικά δεν έχουν κανένα "πολιτικό κόστος", κανείς τους δεν τιμωρήθηκε, κανείς δεν φυλακίστηκε, κανένας δεν πλήρωσε για όλα όσα εγκλήματα έχουν γίνει.

Δεν μας λείπουν λοιπόν ούτε οι μελέτες, ούτε οι έρευνες, ούτε οι "ειδικοί" κι όπως αποδείχθηκε, δεν μας λείπουν, ούτε και τα κεφάλαια, που η υποτιθέμενη έλλειψη τους, - όπως ισχυρίζονται σύσσωμοι οι εθνικοί μας αντιπρόσωποι"-, μας έχει φέρει σε αυτήν την απαξίωση και την κατάρρευση σε όλα τα επίπεδα. 
Όλοι γνωρίζουν, τουλάχιστον εδώ και 6 χρόνια τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η Αττική,- κι όχι μόνο- αλλά παντού μυρίζει εγκατάλειψη, αδιαφορία και εγκληματική αμέλεια. 
Ποιες είναι οι ενέργειες λοιπόν που έχουν γίνει και σε ποια κατεύθυνση για να μην καταστραφούν ζωές, περιουσίες και θρηνήσουμε θύματα για ακόμη  μια φορά; 

 Εμείς; Πόσες άραγε καταστροφές  θα πάθουμε..., για να μάθουμε, ότι μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να σταματήσουμε την κατρακύλα μας στην "λάσπη" κι όχι αυτοί που μας ρίχνουν κάθε φορά και πιο βαθιά σε αυτήν.
Θα κλείσω με τα λόγια του Διοσκουρίδη και ο καθένας μας ας βγάλει τα συμπεράσματά του: 
" Η φύση δεν προσαρμόζεται και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του ανθρώπου. Ο Άνθρωπος πρέπει να προσαρμοστεί στους κανόνες της φύσης"
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.