Θεσσαλικός κάμπος -Η επόμενη μέρα αφορά όλους μας!

Η καταστροφή του κάμπου της Θεσσαλίας και οι συνέπειες
Του Ιακώβου Πέτρου
 
Οι πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις προκάλεσαν τις πρωτοφανείς πλημμύρες στην περιφέρειας της Θεσσαλίας. Πολλοί δρόμοι στις πόλεις του Βόλου, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ σε αρκετά χωριά του θεσσαλικού κάμπου το νερό των ξεχειλισμένων ποταμών έχει φθάσει στις στέγες των σπιτιών.
Ο πληθυσμός της περιοχής θρηνεί πολλούς θανάτους ανθρώπων που πνίγηκαν, ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και οι ιδιοκτήτες τους έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στον δρόμο.
Ο κάμπος της Θεσσαλίας, ο δεύτερος της χώρας σε μέγεθος μετά τον κάμπο Θεσσαλονίκης – Γιαννιτσών, με καλλιεργήσιμη έκταση περί τα 5 εκατομμύρια στρέμματα (5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα), υπέστη καταστροφικά πλήγματα, καθώς σε πολλά σημεία του είναι πλημμυρισμένος και οι αγροί έχουν μετατραπεί σε μία λασπώδη λίμνη.

Από τις πλημμύρες καταστράφηκε μεγάλο μέρος των αγροτικών καλλιέργειών του κάμπου. Σκληρό σιτάρι, κριθάρι, βαμβάκι, ηλίανθος, αραβόσιτος, βίκος, μηδική, κτηνοτροφικό ρεβίθι, κουκιά, βιομηχανική ντομάτα, ακτινίδια, ελαιοκάμβρη, αμπελώνες, ελαιώνες, ροδακινιές, μηλιές, αμυγδαλιές, αχλαδιές, κ.α.

Εκτός από τις καλλιέργειες, καταστράφηκαν και τα αντίστοιχα προϊόντα που υπήρχαν στις αποθήκες, καθώς και πολλά από τα αγροτικά μηχανήματα των αγροτών, μαζί με όλες τις σχετικές υποδομές.
Τα πλημμυρισμένα χωράφια του θεσσαλικού κάμπου καταστράφηκαν, καθώς σκεπάστηκαν από παχιά στρώματα λάσπης και, στην κατάσταση που βρίσκονται, για αρκετά χρόνια δεν θα μπορέσουν να επανακάμψουν ώστε να καλλιεργηθούν εκ νέου.
Πολλές ήταν επίσης και οι καταστροφές των κτηνοτρόφων της πεδιάδας, καθώς πνίγηκαν εκατοντάδες ζώα (αιγοπρόβατα, χοίροι κ.ά.).
 Ανατριχιαστικές είναι οι φωτογραφίες με τους σωρούς των νεκρών ζώων που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.
Οι καταστροφές στην κτηνοτροφία της περιφέρειας της Θεσσαλίας έχουν ως επακόλουθο τις ολέθριες συνέπειες στην παραγωγή κρέατος αιγοπροβάτων, χοίρων, βοοειδών, καθώς και στην εγχώρια παραγωγή γάλακτος και τυριών όλων των τύπων.

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του θεσσαλικού κάμπου. 
Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας βιώνει τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επανακάμψει οικονομικά - και όχι μόνο...

Αν και προέχουν οι ανθρώπινες ζωές, οι οποίες δεν μπορούν να αποτιμηθούν σε καμία περίπτωση, εντούτοις θα ήταν λάθος να υποβαθμιστεί η οικονομική ζημία, που ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο υπολογισμός αυτός τεκμηριώνεται εύκολα, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ο υγιής κάμπος της Θεσσαλίας παρήγαγε συνολικά περί τα 10 δις € τον χρόνο και ότι, μετά την καταστροφή, θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 χρόνια για να ανακάμψει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γεωλόγου καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αν σε αυτές τις απώλειες εσόδων προσθέσουμε και το κόστος επιδιόρθωσης δρόμων, γεφυρών, δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης, αγροτικών εκτάσεων και οικημάτων, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η συνολική ζημία εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι τα 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται ότι θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση (μέσω της ειδικής πλατφόρμας αρωγής την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα) για να επουλώσει τις πληγές από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, την Εύβοια και τις Σποράδες, είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που πραγματικά απαιτούνται για να ανακουφιστούν, σε έναν ελάχιστο βαθμό, οι πληγέντες.

Κατά συνέπεια, είναι απολύτως βέβαιο ότι η καταστροφή του κάμπου της Θεσσαλίας θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες σε όλη τη χώρα και για πολλά χρόνια.

Αλλά μεγάλες θα είναι πιθανότατα, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, και οι υγειονομικές συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών. 
Οι επιδημίες καραδοκούν και απειλούν όσους σωθήκαν από τον πνιγμό, καθώς τα μολυσμένα νερά αποτελούν επικίνδυνη υγειονομική βόμβα μεταδοτικών ασθενειών, η οποία ενδέχεται να εκραγεί με απρόβλεπτα αποτελέσματα. 
Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα στάσιμα λασπόνερα, οι πνιγμένοι άνθρωποι, τα χιλιάδες πνιγμένα ζώα που βρίσκονται θαμμένα στις λάσπες ή τα κουφάρια τους αποσυντίθενται αιωρούμενα στα νερά, τα τρωκτικά, οι κατεστραμμένες αποχετεύσεις, τα βοθρολύματα, η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού ακόμη και τα χημικά δηλητήρια των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, ευνοούν την ανάπτυξη ποικίλων μικροβίων, βακτηριδίων, παρασίτων και ιών που πραγματικά απειλούν τις ζωές των ανθρώπων της περιοχής.
Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, επικίνδυνες επιδημίες, μεταξύ των οποίων, ελονοσία, ιός του δυτικού Νείλου, σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος, νόσος των λεγεωνάριων, λεπτοσπείρωση και πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες, μπορούν να θέσουν σε μεγάλους κίνδυνους την ανθρώπινη υγεία.

Θα πρέπει δε να επισημάνουμε ότι τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν, χωρίς επάρκεια σε ιατρικό προσωπικό και ιατροφαρμακευτικά υλικά, αλλά και με πολλά πρόσθετα προβλήματα που τους συσσώρευσε η άκρατη τάση όλων των κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Με δεδομένες τις κάθε τύπου καταστροφές που έπληξαν τη χώρα σωρευτικά, γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει άρδην το ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Ήδη η οργή του λαού κατά της αποτυχημένης κομματικής κυβέρνησης, που διανύει την δεύτερη τετραετία, φουντώνει μέρα με τη μέρα. 
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου του στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην πόλη της Λάρισας, όπου γίναν προπηλακισμοί και πήραν διαστάσεις τα επεισόδια, με τους αγανακτισμένους πολίτες να πετούν πέτρες και τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση χημικών.

Η αλλαγή απαιτεί την ένωση των πολιτών, η οποία πρέπει να θέσει εκτός εξουσίας όλη την ανίκανη κομματοκρατία, που μόνο καταστροφές και άδικο έχει προκαλέσει, και να φέρει στη διαχείριση της χώρας τη φρέσκια και υγιή πολιτική δύναμη της «Ελλήνων Συνέλευσις», η οποία έχει όλα τα εχέγγυα, ικανό αρχηγό, ικανά πολιτικά στελέχη και τεράστια οικονομικά εργαλεία, για να φέρει την Ελλάδα στον δρόμο της ασφάλειας, της υγείας, της ανάπτυξης και του δικαίου.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.