Συναγερμός στην Ιταλία για τα "Τρόφιμα Φρανκενστάϊν"


Συνθετικό κρέας: συναγερμός στην Ιταλία, μετά την έγκριση από τις ΗΠΑ θα ανάψει το πράσινο φως και στην Ευρώπη το 2023;

Το 2023, το πράσινο φως για την παραγωγή συνθετικού κρέατος θα μπορούσε να φτάσει και στην Ευρώπη. Στην Ιταλία, ωστόσο, υπάρχει έντονη αντίθεση για την εισαγωγή τροφίμων που παράγονται σε εργαστήριο
Μετά την έγκριση του συνθετικού κρέατος από τον FDA στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για αυτήν την «εργαστηριακή» εναλλακτική του παραδοσιακού κρέατος, που θεωρείται αναμφισβήτητα πιο βιώσιμη (αλλά όχι από όλους).

Η Coldiretti θεωρεί την εισαγωγή του συνθετικού κρέατος κακή ιδέα για τους καταναλωτές αλλά και για το περιβάλλον, ανακοινώνοντας ότι αυτή η εναλλακτική του παραδοσιακού κρέατος θα μπορούσε να έχει το ευρωπαϊκό πράσινο φως ήδη από το 2023.

Όπως γράφει σε ανακοίνωσή του:
"Τα πρώτα αιτήματα για άδεια κυκλοφορίας με τη συμμετοχή της EFSA και της Επιτροπής της ΕΕ θα μπορούσαν να υποβληθούν σε επίπεδο ΕΕ ήδη στις αρχές του 2023, ενώ τα πρώτα συνθετικά προϊόντα θα μπορούσαν να εισέλθουν στην αγορά των ΗΠΑ έως το πρώτο εξάμηνο του 2023."
Ο Coldiretti φαίνεται επίσης πεπεισμένος ότι αυτή η εναλλακτική δεν είναι καθόλου καλύτερη, ούτε καν από περιβαλλοντική άποψη:
"Όσον αφορά το εργαστηριακό κρέας, η αλήθεια που δεν δημοσιοποιείται είναι ότι δεν σώζει ζώα γιατί παρασκευάζεται με εκμετάλλευση των εμβρύων αγελάδων, δεν σώζει το περιβάλλον γιατί καταναλώνει περισσότερο νερό και ενέργεια από πολλές παραδοσιακές φάρμες, δεν το κάνει. Δεν βοηθάει στην υγεία γιατί δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλή για κατανάλωση τροφίμων, δεν είναι προσβάσιμο σε όλους αφού απαιτείται βιοαντιδραστήρας για την κατασκευή του, δεν είναι καν κρέας αλλά συνθετικό και κατασκευασμένο προϊόν."

Να θυμίσουμε επίσης ότι το «πρόβλημα» είναι πιο γενικευμένο και αφορά και άλλα τρόφιμα, όπως το γάλα που θέλει να παράγει η εταιρεία Remilk στο εργαστήριο. 
Διαβάστε επίσης: Αγελαδινό γάλα χωρίς αγελάδες: θα κατασκευαστεί μέγα εργοστάσιο στη Δανία για την παραγωγή του

Ακόμη και ο Πρόεδρος της Coldiretti, Ettore Prandelli, ορίζει το συνθετικό κρέας ως «τρόφιμα Frankenstein»:
"Τα ψέματα για τα τρόφιμα σε δοκιμαστικό σωλήνα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια ακριβής στρατηγική πολυεθνικών που, με έξυπνες ενέργειες μάρκετινγκ, στοχεύουν να τροποποιήσουν τα φυσικά στυλ διατροφής με βάση την ποιότητα και την παράδοση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μάχη γιατί το φαγητό του Φρανκενστάιν είναι ένα μέλλον που δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να μας φάνε."

Στη συνέχεια, ο Coldiretti κινητοποιήθηκε για να συγκεντρώσει υπογραφές για να ζητήσει έναν νόμο που απαγορεύει την παραγωγή, χρήση και εμπορία συνθετικών τροφίμων στην Ιταλία.
Ακόμη και ο σημερινός υπουργός Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων, Francesco Lollobrigida, έχει αποδειχθεί ενάντια στο καλλιεργημένο κρέας και άλλα τρόφιμα που παράγονται σε εργαστήρια:
"Θα το παλέψουμε με κάθε τρόπο. Τα συνθετικά τρόφιμα δεν είναι καλή τροφή, καθώς και η παραγωγή τροφής σε εργαστήριο θα εξαφάνιζε τη βιώσιμη οικονομία, τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό μας."
Τι λένε οι μελέτες
Πέρα από προσωπικά γούστα και απόψεις για το θέμα, οι μελέτες και η επιστημονική έρευνα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν -τουλάχιστον σε περιβαλλοντικό επίπεδο- τις αμφιβολίες του Coldiretti.
Για παράδειγμα, σας είπαμε για έρευνα που διεξήχθη στη Φινλανδία, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συνθετικό κρέας και τα λεγόμενα «καινοφανή τρόφιμα» (συμπεριλαμβανομένων των εντόμων) είναι πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δίαιτες. 
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να επιλέξουμε να τρώμε αυτά τα τρόφιμα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παραδοσιακή παραγωγή κρέατος – αναφερόμαστε ιδίως στην εντατική καλλιέργεια – δεν είναι πλέον βιώσιμη για τον πλανήτη.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.