Και φάγανε... φάγανε... φάγανε!!!!


Οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις «Δύναμη Ζωής» και «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» καταλογίζουν στη διοίκηση Πατούλη τη δημιουργία «τεράστιου ταμειακού ελλείμματος», πάνω από 160 εκατ. ευρώ 
• Καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις 
• Αμφότερες οι παρατάξεις επισήμαναν ότι το 2019 με την ολοκλήρωση της θητείας της Ρένας Δούρου «παραδόθηκαν στον κ. Πατούλη ταμειακά διαθέσιμα 303 εκατ. ευρώ»

«H Περιφέρεια Αττικής οδηγείται στη χρεοκοπία», κατήγγειλαν στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του οικονομικού απολογισμού έτους 2022. 
Καταλόγισαν στη διοίκηση του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, τη δημιουργία «τεράστιου ταμειακού ελλείμματος 162 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστο», σύμφωνα με την τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της «Δύναμης Ζωής», Χρ. Καραμάνου, που τόνισε ότι οι υπολογισμοί προέρχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Στο ίδιο μήκος κύματος και η παράταξη του Γ. Σγουρού «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», με τη διαφορά ότι υπολογίζει το ταμειακό έλλειμμα στα 170 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμάνο, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπό εκτέλεση έργων ανέρχεται σε 262 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα σε μόλις 100 εκατ. ευρώ. Αμφότερες οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις υπογράμμισαν ότι μέχρι το 2019 υπήρχε «ταμειακό πλεόνασμα, αντί για έλλειμμα». Με την ολοκλήρωση της θητείας της Ρένας Δούρου «παραδόθηκαν στον κ. Πατούλη ταμειακά διαθέσιμα 303 εκατ. ευρώ», θύμισε ο κ. Καραμάνος, σχολιάζοντας: «Καταλαβαίνετε για τι διασπάθιση δημοσίου χρήματος μιλάμε!».

Καταλογίζοντας στον κ. Πατούλη «πολιτική που εξυπηρέτησε ημέτερους και σκοπιμότητες» ή αλλιώς «πολιτική χρεοκοπίας ίδια με αυτήν που μας οδήγησε στα μνημόνια και ανάγκασε τη νεολαία να ψάχνει δουλειά στο εξωτερικό και τις οικογένειες σε απόγνωση», ο κ. Σγουρός κατήγγειλε «ρεκόρ κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος σε μόλις 4 χρόνια», παραθέτοντας στοιχεία για ετήσια ταμειακά ελλείμματα: α) 42 εκατ. ευρώ το 2022, 39 εκατ. ευρώ το 2021, 47 εκατ. ευρώ το 2020, 42 εκατ. ευρώ το 2019. Οι παραπάνω αριθμοί «οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών», προειδοποίησε ο κ. Σγουρός.

Ολα αυτά τη στιγμή που, σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλακάκη, σύμβουλο της παράταξης του Γ. Σγουρού, η διοίκηση Γ. Πατούλη «δεν έχει τελειώσει κανένα από τα εμβληματικά έργα που ξεκίνησαν επί προηγούμενων διοικήσεων». Αντιθέτως, η περιφερειακή αρχή καταγγέλλεται ότι επιμένει… εμφατικά στην πρακτική των απευθείας αναθέσεων: από 230 διαδικασίες απευθείας αναθέσεων και 150 προσκλήσεις διαπραγμάτευσης χωρίς δημόσια διακήρυξη (σ.σ. πάλι απευθείας ανάθεση, πρακτικά) το 2021, στη διάρκεια του 2022 οι απευθείας αναθέσεις αυξήθηκαν σε 510 και οι προσκλήσεις διαπραγμάτευσης σε 255, δηλαδή «οι απευθείας αναθέσεις αυξήθηκαν κατά 110% και η παρέκκλιση από τους κανόνες δημοσίων συμβάσεων κατά 70%», σύμφωνα με τον κ. Σγουρό.
«Απίστευτα πράγματα»

Καταγγελίες υπήρξαν για άλλη μία φορά για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς:
 «Σε πάρα πολλά έργα έρχονται τέσσερις υποψήφιοι και οι τρεις δεν καταθέτουν εγγυητικές επιστολές. Απίστευτα πράγματα», κατήγγειλε ο κ. Καραμάνος, προσθέτοντας παράλληλα ότι, την ίδια στιγμή, καταγράφεται «διάλυση σε 18 συμβάσεις σημαντικών έργων, ενώ στα αντιπλημμυρικά έργα έχει μπει ο τίτλος «στοπ»».

Από πλευράς περιφερειακής αρχής, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ν. Πέππας, καταλόγισε στον κ. Καραμάνο «πολιτικό παραλήρημα» εν όψει εκλογών και «δημιουργική λογιστική», υποστηρίζοντας ότι η περιφερειακή αρχή της Ρένας Δούρου άφησε «ατάκτως ερριμμένα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς μελέτες» και προϋπολογισμό «εξαπλάσιο των πόρων που είχατε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Εργων», ενώ αντιθέτως η νυν περιφερειακή αρχή «απορρόφησε πόρους ΕΣΠΑ, κάτι που εσείς δεν είχατε προνοήσει».

Σε κάθε περίπτωση ο οικονομικός απολογισμός του Γ. Πατούλη για το 2022 καταψηφίστηκε από το σώμα, με τον κ. Καραμάνο να θυμίζει ότι η «Δύναμη Ζωής» έχει καταθέσει υπόμνημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο -όπου περιγράφει την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Αττικής και ζητά την παρέμβασή του- και να προειδοποιεί: «Θα είναι αυστηρός ο έλεγχος».

Λίγες στιγμές αργότερα, σε επόμενα θέματα της συνεδρίασης, ακολούθησε νεότερη καταγγελία για «φωτογραφικό» διαγωνισμό από τον κ. Καραμάνο και συγκεκριμένα για ανανέωση σύμβασης υπηρεσιών πυρασφάλειας στο Πεδίον του Αρεως, ύψους 1 εκατ. ευρώ
«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μάς είπε ότι δεν χρειάζονται πρόσθετες υπηρεσίες πυρασφάλειας στο Πεδίον του Αρεως. Έχει πυροσβεστικούς κρουνούς και το Πυροσβεστικό Κέντρο είναι δίπλα. Η προηγούμενη σύμβαση είχε έναν υποψήφιο. Ξέρουμε ποιος θα πάρει τη δουλειά. Αλλος ένας φωτογραφικός διαγωνισμός», τόνισε ο κ. Καραμάνος. Το θέμα καταψηφίστηκε.

■ Νεότερη -διά περιφοράς- συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με βασικότερο θέμα την έγκριση δαπανών για τη διοργάνωση των εκλογών της 21ης Μαΐου, θέμα που καταψηφίστηκε με την απόρριψη συνολικότερων τροποποιήσεων του προϋπολογισμού της περιφέρειας. Αναγνωρίζοντας το λάθος, ως πρόταση διεξόδου η αντιπολίτευση προέκρινε τη λύση τής διά περιφοράς συνεδρίασης, με την προσθήκη να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για τις εκλογικές δαπάνες.



ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.