"Δεν ξέρουμε πού πάμε και ποιο είναι το μέλλον μας"

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ


ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών βρίσκονται πλέον και οι επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα, καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι με κόκκινα δάνεια.
Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός γιγάντωσαν τους οφειλέτες και η λεγόμενη «νέα γενιά κόκκινων δανείων» είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός για όλες τις επαγγελματικές τάξεις και τα νοικοκυριά.

Την αγωνία τους για την δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει, εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες που συμμετείχαν την περασμένη Τετάρτη στην ενημερωτική εκδήλωση, την οποία οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας σε συνεργασία με τα μέλη και τους συνεταιρισμούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους Κρήτης και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Η ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις που κλυδωνίζουν τον πρωτογενή τομέα, τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων ενώ υποβλήθηκαν προτάσεις για την επίλυση τους.
Ομιλητές ήταν ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και ο κ. Αναστάσιος Γιαννακόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, MSc, ΜΒΑ, Χρηματοοικονομικός σύμβουλος, εξειδικευμένος σε ζητήματα τραπεζικών ανοιγμάτων.

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της απειλής των funds λόγω των «Κόκκινων δανείων». Ποιοι αγόρασαν, τι ακριβώς αγόρασαν και πόσο από τις τράπεζες, ποιοι κρύβονται πίσω από τους πλειστηριασμούς και το ζήτημα της δέσμευσης της αγροτικής γης σήμερα.

Ο κ. Γιαννακόπουλος έκανε λόγο για «διευρυμένο κίνδυνο» απώλειας της περιουσίας των αγροτοκτηνοτρόφων, τονίζοντας, ότι «Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα θέμα, το οποίο απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία πολύ δε περισσότερο τους αγρότες, την αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη και σε κάθε περίπτωση το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Απόψε είμαστε εδώ προσκεκλημένοι στο σύνδεσμο Ελλήνων κτηνοτρόφων και των αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος προκειμένου να διατυπώσουμε θέσεις ενδεχομένως και λύσεις και να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με έναν τρόπο που θα είναι δημιουργικό. Σε κάθε περίπτωση θα βοηθήσει τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα εμπλοκών που έχουν με τις τράπεζες και τα funds. Είναι οξύ το πρόβλημα σε ότι αφορά τους παραγωγούς και βεβαίως ο κίνδυνος είναι και άμεσος και σε κάθε περίπτωση νομίζω διευρυμένος».

Ο ίδιος προέτρεψε τους οφειλέτες να προβούν άμεσα σε ρυθμίσεις με βάση τις δυνατότητες που έχουν τονίζοντας: «Προτείνουμε λύσεις που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση των οφειλών και με ένα στάδιο που έχει να κάνει σχετικά με το πόσο αγοράστηκαν τα δάνεια, πόσο οι αποκτώντες τα πήραν και σε κάθε περίπτωση πόσο θα μπορούσαν οι άνθρωποι που είναι οφειλέτες μέσω κοινωνικής κρίσης και διευρυμένης κρίσης να μπορέσουν να αποπληρώσουν σε βάθος χρόνου. Θεωρώ πως είναι εφικτό». Θα προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις αργότερα στην συνάντηση που θα έχουμε και την συζήτηση.
Ο Αμαριώτης κτηνοτρόφος και μέλος του ΣΕΚ κ. Μανώλης Πατεράκης, έκανε μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια, έκανε λόγο για «πρόβλημα τρομακτικών διαστάσεων» τονίζοντας πως «γνωρίζουμε, ότι το 1/3 των Ελλήνων θα χάσει το σπίτι του ή την επαγγελματική του στέγη και ελπίζουμε ο κόσμος να συστρατευτεί και από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που είναι για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τον δικό μας τον κλάδο».

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η πολιτεία».

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Τάκη Εβεράτο, η κτηνοτροφία στην Ελλάδα διέρχεται της χειρότερης κρίσης των τελευταίων τριάντα ετών.

Χαρακτηριστικά δήλωσε, ότι «Η κτηνοτροφία στη Χώρα σε όλα τα επίπεδα της και στην αιγοπροβατοτροφία και στη χοιροτροφία και στην αγελαδοτροφια βρίσκεται στην χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων. Αυτό οφείλεται στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά μετά τον πόλεμο, οπότε τα βασικά είδη διατροφής των ζώων μας ξεπέρασαν την αύξηση του 100%, συν την ενέργεια, η οποία περίπου από 7 λεπτά πού αγοράζαμε το ρεύμα πήγε στα 16 με 17 και έχει σταθεροποιηθεί δηλαδή πάνω από 100%. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί συντελεστές του κόστους παραγωγής και η μικρή αύξηση που πήραμε στο γάλα δηλαδή γύρω στο 30% με 35%, στην Κρήτη πολύ λιγότερο είναι η αλήθεια δημιούργησε τεράστια προβλήματα».

Ο ίδιος τόνισε, στις δηλώσεις του, ότι οι κτηνοτρόφοι «δεν περνάνε ούτε έξω από τις τράπεζες» καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν τεράστια χρέη αφού τα δάνεια που το 2008 σύναψαν άτοκα, στην συνέχεια έγιναν έντοκα και μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων γιγαντώθηκαν με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους λόγω χρεών και άλλοι να κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ολοένα και συρρικνούμενη ελληνική κτηνοτροφία, στο ζήτημα της σφαγής της πλειοψηφίας των ζώων καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το κόστος εκτροφής και δήλωσε, ότι «Ειδικά για την Κρήτη πρέπει να πω ότι με δεδομένο ότι οι ζωοτροφές εδώ αγοράζονται με 30% παραπάνω από ότι εμείς στην Αργολίδα στην Πελοπόννησο και στην υπόλοιπη Ελλάδα το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο».

«ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ»
Ο κ. Εβεράτος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τελευταίων ημερών που έχει να κάνει με την τιμή του οβελία και μιλώντας εκ μέρους των παραγωγών κρέατος, είπε χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που ο υπουργός ανάπτυξης ο κύριος Γεωργιάδης έβαλε τα αμνοερίφια στο καλάθι της νοικοκυράς και έθεσε όριο, μάλιστα, 10 ευρώ, δηλαδή, να πουλάνε το ανώτερο 9,70 με 9,80 ευρώ το κιλό στα Σουπερ Μάρκετ, εμάς μας καταστρέφει κυριολεκτικά γιατί το κόστος είναι πολύ παραπάνω και βεβαίως καταστρέφει και τους κρεοπώλες»!

Αναφερόμενος στην διαμόρφωση των συνθηκών της αγοράς κρέατος ενόψει Πάσχα ο Πρόεδρος του ΣΕΚ υποστήριξε, ότι «Δυστυχώς μετά από αυτό που έγινε με τον κύριο Γεωργιάδη και το καλάθι του νοικοκυριού φοβάμαι, ότι θα δεχτούμε πολύ μεγάλο πλήγμα που έρχεται να προστεθεί σε όσα δεινά έχουμε δεχτεί».

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΕΚ διαμαρτυρήθηκε έντονα και έκανε λόγο για μη στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου και τόνισε τους κινδύνους από το «κυνηγητό» των funds αλλά και από όλη αυτή την πρόσφατη ιστορία του λεγόμενου «συνθετικού κρέατος» που έρχεται να βάλει νέα δεδομένα στην αγορά κρέατος και μάλιστα με ένα αμφισβητούμενης ποιότητας προϊόν.

«Με όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είμαστε αισιόδοξοι οι κτηνοτρόφοι» είπε ο κ. Εβεράτος και τόνισε, ότι έχει απομείνει ελάχιστο ζωικό κεφάλαιο και διαμορφώνονται αρνητικές συνθήκες για την είσοδο νέων κτηνοτρόφων στο επάγγελμα.

«Από πέρσι τον Οκτώβρη έκανα τρεις επιστολές στον πρωθυπουργό και του επισήμανα αυτό που συμβαίνει τώρα. Ο κίνδυνος φαινόταν» είπε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Ζητήσαμε επαρκή μέτρα που δεν ελήφθησαν ποτέ. Δεν ξέρουμε πού μας πάνε και ποιό είναι το μέλλον μας. Εμείς διαθέσαμε τεράστια ποσά για τις εγκαταστάσεις μας και τώρα έχουμε το κυνηγητό που μας κάνουν τα funds που μας ζητάνε πίσω τα διπλάσια από ότι χρωστούσαμε και τριπλάσια πολλές φορές. Παράλληλα έχουμε το δεδομένο, ότι βγήκε το συνθετικό κρέας στην αγορά, δηλαδή το κρέας το οποίο δεν βγαίνει από το ζώο, που παίρνουν ένα κομμάτι κρέας 25 γραμμάρια και φτιάχνουν 80 κιλά κρέας που δεν ξέρουμε τι ιδιότητες έχει αυτό, τι επιπτώσεις έχει στον άνθρωπο ενώ το ίδιο θα γίνει με το συνθετικό γάλα που ετοιμάζουν να βγάλουν στην αγορά, προβληματιζόμαστε να μείνουμε ή να φύγουμε»

ΠΗΓΗ




ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.