Προς τι το ..."ταξιδάκι" κ. Μενδώνη;


Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και πάλι, από την Κυριακή 19 Μαρτίου μέχρι την Τετάρτη 22 Μαρτίου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη, όπως πάντα, από την επικοινωνιακή της σύμβουλο Άννα Παναγιωταρέα, αλλά και μία πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είναι αποσπασμένη στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού, καθώς και έναν αστυνομικό της ασφάλειάς της.
Το ταξίδι αυτό δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο Πολιτισμού ούτε έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα κάποιο σχετικό δελτίο τύπου. Έχει, ωστόσο, εγκριθεί, όπως είναι υποχρεωτικό, το κόστος του, που ανέρχεται σε 14.680 ευρώ, σύμφωνα με την σχετική έγκριση δαπάνης που αναρτήθηκε στην «Διαύγεια». 

Στο ίδιο έγγραφο, ως σκοπός του ταξιδιού αναφέρονται «συναντήσεις με πολιτικούς και ομογενειακούς παράγοντες», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Περιττό να αναμένουμε βέβαια διευκρινήσεις και για τους υπηρεσιακούς λόγους που καθιστούσαν απαραίτητη τη συγκεκριμένη τριμελή συνοδεία.

Όπως προκύπτει από άλλο έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια», στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται τις ίδιες ημέρες, «για εκτέλεση υπηρεσίας», και η Βασιλική Παπαγεωργίου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΔΤΠΠΑ). 
Ποια είναι η εκτέλεση υπηρεσίας της τελευταίας στη Νέα Υόρκη; «Να συνοδεύσει την Υπουργό Πολιτισμού σε συναντήσεις για θέματα της ΔΤΠΠΑ», διευκρινίζει το έγγραφο. 
Όμως, τέτοιες συναντήσεις της υπουργού δεν περιγράφονται στο έγγραφο που αφορά τη δική της μετάβαση στη Νέα Υόρκη, το οποίο, όπως είδαμε, αναφέρεται αορίστως σε συναντήσεις με «πολιτικούς και ομογενειακούς» παράγοντες.

Σημειώνουμε πως, μεταξύ άλλων, στις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης Διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού συμπεριλαμβάνονται τα θέματα πάταξης της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, καθώς και τα θέματα εποπτείας, ελέγχου, καταγραφής αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, καθώς και τα σχετικά με τις άδειες συλλεκτών, όπως λ.χ. και του μεγιστάνα Στερν που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Θυμίζουμε πως η συμφωνία της Λίνας Μενδώνη με τον Στερν για την ψευδεπίγραφη «επιστροφή» των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων της συλλογής του δεύτερου είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, καθώς η συγκεκριμένη συλλογή έχει καταγγελθεί ως αρχαιοκαπηλική.

Ποιο είναι λοιπόν το ακριβές περιεχόμενο του ταξιδιού της Λίνας Μενδώνη στη Νέα Υόρκη και γιατί δεν έχει ανακοινωθεί; Ποια είναι η ανάγκη να συνοδεύεται στο συγκεκριμένο ταξίδι η υπουργός και από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών;

Για ποιον λόγο θα ξοδευτούν άλλα 18.120 ευρώ (στα έξοδα της Λίνας Μενδώνη και της συνοδείας της προσθέτουμε και τα 3.440 ευρώ που εγκρίθηκαν για την κ. Παπαγεωργίου) από τα κρατικά ταμεία για ένα ακόμη ταξίδι της υπουργού Πολιτισμού;

Ας σημειωθεί πως η υπουργός Πολιτισμού είναι το πιο πολυταξιδεμένο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, έχοντας δαπανήσει σε ταξίδια κατά την διάρκεια της υπουργικής της θητείας ίσως και πολύ μεγαλύτερα ποσά από τα αντίστοιχα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Δημοσιεύματα ήδη από το 2022 επισήμαιναν το θέμα επικαλούμενα επίσημα δημόσια έγγραφα, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 δημοσιογραφική έρευνα βασισμένη στις ίδιες πηγές υπολόγιζε πως, από το 2019, για τα ταξίδια της Λίνας Μενδώνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό δαπανήθηκαν συνολικά 705.439 ευρώ.

Απαντώντας επ’ αυτού η Λίνα Μενδώνη δεν διαψεύδει, φυσικά, ούτε τα ταξίδια ούτε τα δαπανηθέντα ποσά, ισχυρίζεται, ωστόσο, πως πρόκειται για «υπηρεσιακές μετακινήσεις στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων» της. Συμπληρώνει, μάλιστα, πως «από τα δελτία Τύπου που εκδίδονται με αφορμή την κάθε μετακίνησή μου, εντός και εκτός Ελλάδος, τεκμαίρεται ο όγκος και τα αποτελέσματα της δικής μου δουλειάς των συνεργατών μου».

Πάντως, για το τελευταίο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όπως είδαμε, ούτε δελτίο τύπου έχουμε ακόμη ούτε τεκμαίρεται κάποιος… όγκος δουλειάς.


ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.