"Πράξη πολιτικής ορθότητας"


Τον Ιούνιο του 2017 και στα πλαίσια των Πανελληνίων Εξετάσεων των μαθητών σχολείων ΕΠΑΛ, ζήσαμε για μια ακόμη φορά αλλοίωση κειμένου συγγραφέως, η οποία βαπτίστηκε (για άλλη μια φορά) "διασκευή". 
Πρόκειται για τμήμα του βιβλίου "Στοχασμοί και Θέσεις" του Γεωργίου Θεοτοκά, δημοσιευμένο το 1956 και η φλέγουσα παράγραφος  που αλλοιώθηκε για τη χρήση της στις εξετάσεις, είναι η εξής :

«Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κουφό πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».

Και η διασκευή της για χάριν των Πανελληνίων Εξετάσεων :

«Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Όπως λογικό είναι, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας για την αλλοίωση αυτή και πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που αλλοιώνεται έτσι ένα κείμενο. Και ίσως, ευτυχώς που έγιναν έτσι τα πράγματα, ώστε να πάρουμε από το αρμόδιο υπουργείο και την εξεταστική επιτροπή την εξής αιτιολόγηση :

"...η εξεταστική επιτροπή σημειώνει ότι οι πληροφορίες πως συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου είναι αβάσιμες κι ότι πρόκειται για πάγια πρακτική. Το ίδιο σημειώνει και το υπουργείο Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι τα αποσπάσματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι τις περισσότερες φορές, διασκευές και ως εκ τούτου, σχεδόν κάθε χρόνο παραφράζονται λέξεις ή φράσεις."

"Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική."

Έτσι λοιπόν πήραμε την επίσημη παραδοχή πως για τις όποιες ανάγκες των εξετάσεων, κείμενα αλλοιώνονται τακτικά ως πάγια τακτική.

Ωστόσο αυτό που "ήχησε καλύτερα στα αυτιά μας", ήταν η θέση του εκπαιδευτικού αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, που χαρακτήρησε το γεγονός ως [«πράξη πολιτικής ορθότητας», καθώς η κάθε αρμόδια επιτροπή διατηρεί πάντα την επιθυμία να μην θίγει πολιτικές ηγεσίες, υπουργούς ή πρωθυπουργούς].

Το περιστατικό αυτό, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αλλοιώσεις των κειμένων ή "διασκευές" στα πλαίσια των Πανελληνίων Εξετάσεων, αλλά και το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος, εντέχνως περιορίζει τη δημιουργική σκέψη των νεαρών μαθητών, αλλά και την κατευθύνει με δολιότητα προς συγκεκριμένες θέσεις.



Δεν είναι άγνωστο πως οι επιτροπές έκδοσης διδακτικών βιβλίων, ακολουθούν τις κομματικές γραμμές των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλοιώνοντας, διαγράφοντας και προσθέτοντας σε κάθε νέα έκδοση τμήματα ή και ολόκληρα μαθήματα, για χάριν της επιρροής της σκέψης των νέων Ελλήνων πολιτών.

"Θαυμάσαμε" την αφαίρεση από την ύλη του Επιταφίου του Περικλέους από τον Θουκυδίδη.
"Δακρύσαμε" με τον "συνωστισμό στο λιμάνι στη Σμύρνη".
"Απολαύσαμε" την κατηγοριοποίηση των γνωστικών αντικειμένων στο Γυμνάσιο, διαχωρίζοντας τα μαθήματα σε πρωτεύοντα, δευτερεύοντα και τριτεύοντα, και καταργώντας την εξέταση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου.
"Συγκλονιστήκαμε"
από την αφαίρεση της γενοκτονίας των Ποντίων από την εξεταστέα-διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου.
"Ανυπομονούμε" να δούμε τα αποτελέσματα που θα επιφέρει η Συμφωνία της Ντροπής (Συμφωνία των Πρεσπών) στην εκπαίδευση των νέων μαθητών.


Η πραγματική παιδεία είναι ο κρισιμότερος και πιο νευραλγικός τομέας της πολιτείας, καθώς είναι αυτή που παιδεύει τους αυριανούς πολίτες. 

Ο Αρτέμης Σώρρας και η "Ελλήνων Συνέλευσις", έχουν αποτυπώσει γραπτώς το όραμα της "Ελλήνων Πολιτείας", καταθέτοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του εθνικού πολιτικού φορέα "Ελλήνων Συνέλευσις" στον Άρειο Πάγο με αρ. πρ. 6199/4.9.2015, γεγονός που αποτελεί νομική δέσμευση για την εκπλήρωσή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι βουλευτές με την "Ελλήνων Συνέλευσις", έχουν ήδη αποποιηθεί γραπτώς την ασυλία τους, απόδειξη ότι δεσμεύονται να πράξουν με κάθε κόστος το πρόγραμμα που έχει κατατεθεί και την εγκαθίδρυση της "Ελλήνων Πολιτείας". 

Στην "Ελλήνων Πολιτεία" η παιδεία θα έχει την πραγματική θέση που της αξίζει και στη βάση της θα υπάρχει μόνο η ΑΛΗΘΕΙΑ, ακριβώς όπως είναι αποτυπωμένη, χωρίς παραποιήσεις, χωρίς αφαιρέσεις, για την πραγματική ΓΝΩΣΗ του συνόλου των πολιτών της.

Έλληνα και Ελληνίδα πολίτες, όλα είναι έτοιμα! Εσάς περιμένουμε αδέλφια για να ξεκινήσουμε την εγκαθίδρυση της ιδανικής για όλους μας πολιτείας.
Μπείτε τώρα στο κοντινότερο στην περιοχή σας γραφείο "Ελλήνων Συνέλευσις", ζητήστε όλες τις αποδείξεις και γίνετε κι εσείς πολίτες - οπλίτες με όπλα τη λογική, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη.



Αναστασία Ιακώβου, ενεργό μέλος "Ελλήνων Συνέλευσις Λαυρεωτικής"
 
.....................................................................
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΎΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ!
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ, Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ!
 

Ε.ΣΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΙΣΩΠΙΔΟΥ 5 ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6980036798

Email: esy.lavriou@gmail.com


facebook: Ελλήνων Συνέλευσις Λαυρεωτικής
twitter: E.SY. LAVREOTIKIS (@EsyLavreotikis)
instagram: Ε.ΣΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ (@esy.lavreotikis