Δήμοι-θυγατρικές της κυβέρνησης;

«Οδοστρωτήρες» και στις πόλεις
Αυτοδιοικητικά στελέχη με πολυετή σταδιοδρομία σχολιάζουν σχεδόν κάθε νομοθετική αλλαγή στον -εξ ορισμού- εγγύτερο στον πολίτη κρατικό θεσμό ως εξής: «Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. δεν έχουν φέρει καμία μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». 
Αντιθέτως, έχουν φέρει αντιμεταρρυθμίσεις και αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα επί τέσσερα και πλέον έτη.
Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά: Η «απάντηση» στην απλή αναλογική ήταν οι «μονοπρόσωπες διοικήσεις». 
Χάριν «κυβερνησιμότητας» αφαιρέθηκαν με αντισυνταγματικούς νόμους αρμοδιότητες από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
Με επίκληση την πανδημία, τα συλλογικά όργανα «αποστειρώθηκαν» από τους πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητά τους και έμειναν να βλέπουν τις απευθείας αναθέσεις να περνούν…
Και έπεται συνέχεια, όπως μαρτυρά το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών: νέες συρρικνώσεις (π.χ. δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα αυξάνεται ο αριθμός αντιδημάρχων), τηλεδιασκέψεις-εμπόδια για την κοινή γνώμη, κατάργηση συλλογικών θεσμών που είναι λειτουργικοί (σχολικές επιτροπές).

Όλα αυτά διαδέχονται έναν εκλογικό νόμο υπερενισχυμένης αναλογικής, που θέτει φραγμούς στη δημοκρατική πολυφωνία μέσω του ορίου εισόδου (3%) και επίσης μειώνει τον αριθμό των εκλεγμένων συμβούλων πανελλαδικά!
Είναι αλήθεια ότι έχουν υπάρξει αντιδράσεις από πλευράς αυτοδιοικητικών συνδικαλιστικών οργάνων. Χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. 
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα: Η ΚΕΔΕ ζήτησε αναβολή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για μετά τις εκλογές και διαβούλευση πριν προωθηθεί στη Βουλή και η κυβέρνηση συνέχισε κανονικά τον προγραμματισμό της (το κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη). Όλα αυτά απέναντι σε μια πλειοψηφία δημάρχων που πρόσκεινται στη Ν.Δ.

Να υποθέσουμε ότι έχει «σώσει» η ΚΕΔΕ παρασκηνιακά άλλες, χειρότερες ενδεχομένως, διατάξεις; 
Η συμπεριφορά της κυβέρνησης, πάντως, εμφανίζει το μέλλον της Αυτοδιοίκησης σε ρόλο «θυγατρικής». 
 Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα: ανακοίνωσε τον Κ. Μπακογιάννη «επόμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ», πριν έστω ο ανιψιός του πρωθυπουργού καταθέσει επισήμως τον φάκελο της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Αθηναίων.

Μια πρώτη απάντηση στα παραπάνω θα μπορούσε να αποτελέσει η σύμπραξη των δημοκρατικών δυνάμεων πριν από τις 15 Οκτωβρίου. Άλλωστε, από την 1η Ιανουαρίου θα είναι μονόδρομος απέναντι στον κυβερνητικό «οδοστρωτήρα».

Εν όψει των "δημοτικών εκλογών" ας γνωρίζουμε λοιπόν ότι:

Ο Νόμος "Θεοδωρικάκου" ήρθε ουσιαστικά να αρπάξει και την διοικητική αυτοτέλεια των δήμων, διότι για την αρπαγή της οικονομικής τους αυτοτέλειας είχαν φροντίσει πιο πριν και μάλιστα, δολίως και εντέχνως.

Τι κι αν ο ν. 4623/2019 λοιπόν αντέβαινε δύο άρθρα του συντάγματος (το 52 & 102), αλλά και την Διεθνή συνθήκη του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας, ότι δηλαδή "οι ΟΤΑ απολαμβάνουν ευρείας αυτονομίας ως προς τις αρμοδιότητες και τους τρόπους άσκησης τους και ως προς τα αναγκαία μέτρα εκπλήρωσης";

Με τον συγκεκριμένο νόμο οι δημοτικοί σύμβουλοι χάνουν τον αποφασιστικό τους ρόλο, παρακάμπτονται εντελώς και ο Δήμαρχος μέσω της Οικονομικής Επιτροπής αφού έχει την πλειοψηφία, "αποφασίζει" με συνοπτικές διαδικασίες
Άρα με λίγα λόγια, διαλύεται ο ρόλος των δημοτικών συμβουλίων, όπως ο 3847/2010 κατέστησε την βουλή, άβουλη μετά το πρώτο μνημόνιο.
Ο πολίτης-δημότης αποκλείεται από όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν την ίδια του την ζωή και απλά επιβιώνει για να πληρώνει φόρους και να τους δίνει με την ψήφο του την "λευκή επιταγή" που χρειάζονται για να τον αποτελειώσουν.
Για ποια "δημοκρατία" ακριβώς μιλάμε; Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι γνωρίζουν ότι θα έχουν ρόλο... γλάστρας; 
Για όλο το παρασκήνιο πριν βγει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, τον ρόλο της Κ.Ε.Δ.Ε αλλά και το πώς τελικά οι δήμοι γίνονται υποχείρια της Τράπεζας της Ελλάδος, σας παραπέμπω στα παρακάτω links για να αντιληφθείτε ακριβώς τι παιχνίδι παίζεται στις πλάτες μας λόγω της άγνοιας αλλά και της αδιαφορίας μας για τα κοινά!
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.