ΑΘΗΝΑ 2004: "Μας έπεσε σίγουρα ακριβή η περηφάνεια..."

Διαβάζουμε, με λίγο καλό ψάξιμο, σχόλια όπως: (και δεν είναι τα μοναδικά.... σχόλια και έργα του ιδίου στο μικροσκόπιο)...
"....Ο Καλατράβα έχει συχνά κατηγορηθεί για αναποτελεσματικότητα και έχει θεωρηθεί δημόσια υπεύθυνος για καταστροφικά έργα... Επιπλέον, έχει αποκτήσει κακό όνομα επειδή έκανε τα κατασκευαστικά του έργα εξαιρετικά ακριβά, καθώς συχνά αναγκαζόταν να διπλασιάσει τους προϋπολογισμούς για την εκτέλεση των σχεδίων του....". 
Να λάβουμε υπόψη ότι πολλά από αυτά είναι δημόσια έργα, που ανατέθηκαν από τις κυβερνήσεις και πληρώθηκαν από τους φόρους των πολιτών. 
Οι δε δαπάνες συντήρησης τεράστιες, γεγονός που αδυνατούσαν και αδυνατούν, ακόμη και απέφευγαν να καταβάλουν οι κυβερνήσεις, γι΄αυτό και η καθυστέρηση και εγκληματική η φθορά των κατασκευών η οποία κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.....
Από τα πιο σημαντικά η Όπερα της Βαλέντσια... (Valencia, Spain - Palau de les Arts Opera House)...
Όπου πρώτα υποχώρησε η σκηνή της παράστασης και στη συνέχεια πλημμύρισαν όλες οι εγκαταστάσεις κάτω από το επίπεδο της πρώην κοίτης του ποταμού Turia, όπου βρίσκεται. Ακόμη και η κατασκευή ήταν αμφιλεγόμενη λόγω του κόστους του "αερόστατου"... Το γραφείο Calatrava χρέωσε 44 εκατομμύρια ευρώ για τον σχεδιασμό και τη επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών...
Μήπως θα πρέπει να ανοίξει ένας μεγάλος φάκελος για τα Ολυμπιακά έργα του "ΑΘΗΝΑ 2004", μπας και μάθουμε πόσα τελικά δαπανήθηκαν συνολικά..., πως και πόσα πληρώθηκαν και σε ποιούς, με τι συμβόλαια, με τι αναθέσεις, ποιοι υπέγραφαν, ποιοι επέβλεπαν, ποιοι παρελάμβαναν και πως τα έργα τα διαχειρίστηκαν (και συντήρησαν..???) οι Κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών... (τα σκουριασμένα, τα ερειπωμένα, τα εγκαταλειμμένα, τα κατα-λεηλατημένα...., τα νεκρά...).
 Αλήθεια, με την ευκαιρία, ας μας πει και κανείς τι απέγινε το Ολυμπιακό πράσινο με τα 800 χιλιάδες δένδρα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που διακήρυσσαν ότι θα φύτευαν μαζί με 100 περίπου εκατομμύρια άλλα μικρότερα φυτά, και πόσα τελικά από αυτά φυτεύτηκαν, που τα φύτεψαν και εάν τα συντήρησαν ποτέ, πόσα επέζησαν....???
ΑΘΗΝΑ 2004..... μας έπεσε σίγουρα ακριβή η περηφάνια, αλλά δεν μάθαμε πόσο...

ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ...
Αν θέλουμε να μπούμε στην "καρδιά" του προβλήματος, θα πρέπει να δούμε πως προγραμματίσθηκαν, σχεδιάσθηκαν και εκτελέσθηκαν τα Ολυμπιακά Έργα γενικότερα.
Το πρόβλημα του στεγάστρου και των άλλων κατασκευών Καλατράβα είναι αποτέλεσμα της κάκιστης άρπα κόλα οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΑ). ...

Κατά την γνώμη μου (και την εμπειρία μου) θα έπρεπε πριν οτιδήποτε άλλο, μόλις "πήραμε" τους ΟΑ το 1996 να συσταθεί ένας Κεντρικός Φορέας, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και χρονοδιαγράμματα.
Θα μπορούσε να αξιοποιήσει έμπειρους μηχανικούς και άλλες ειδικότητες, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ακόμη και συνταξιούχους.
Ή θα μπορούσε να βασισθεί στην έτοιμη οργάνωση του Υπουργείου Δημοσίων Έργων (που είχε τεράστια σχετική εμπειρία) και να το αναβαθμίσει/εμπλουτίσει με αρμοδιότητες, επαρκή χρηματοδότηση και επί πλέον προσωπικό. 
Και σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο θα έπρεπε να συσταθεί προσωρινά μία ειδική υπηρεσία με σαφείς αρμοδιότητες, ώστε να υπάρχει απ΄ ευθείας επικοινωνία και συνεργασία με τον Κεντρικό Φορέα για την προώθηση/επίλυση κοινών θεμάτων σχετιζόμενων με τα Ολυμπιακά Έργα.
Πρωτίστως από τον Κεντρικό Φορέα και τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες των άλλων συναρμόδιων υπουργείων έπρεπε να επιλυθεί το πρόβλημα της χωροθέτησης των αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων (π.χ. ολυμπιακό χωριό) και να γίνει συμπληρωματικό χωροταξικό της Αττικής που θα "κουμπώνει" (ή και θα τροποποιεί) το υφιστάμενο. 
Επίσης έπρεπε να αποφασισθεί ποιες εγκαταστάσεις θα ήταν προσωρινές και ποιες θα παρέμεναν και μετά τους ΟΑ. 
Μάλιστα είχαμε έτοιμο και το εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα των ΟΑ της Βαρκελώνης.

Αντ΄αυτού όλα τα κάναμε λάθος...
Τα πρώτα χρόνια αναλώθηκαν σε ατελείωτες συζητήσεις, προγράμματα δράσης, σύσταση επιτροπών, αλλαγές προσώπων και φορέων, ώσπου φτάσαμε στο νυν και αεί, οι χρόνοι δεν "έβγαιναν" και αρχίσαμε τις ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, τις απ΄ευθείας αναθέσεις, με προδιαγραφές "στο πόδι", παραλαβές έργων για τα μάτια σε χρόνους dt (όταν ένα δημόσιο έργο μπορεί να χρειαστεί πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνια, για να γίνει η οριστική παραλαβή).
Τα τελευταία πριν τους ΟΑ του 2004 χρόνια, όταν πολλά προβλήματα έφτασαν σε αδιέξοδο, ορίσθηκε το Υπ. Πολιτισμού ως το κατ΄εξοχήν αρμόδιο υπουργείο για τα έργα και συστάθηκε αρχικά ειδική και μετά γενική γραμματεία ΟΑ με Γ.Γ. έναν σοβαρό επιστήμονα και πολιτικό τον κ. Κώστα Καρτάλη, ο οποίος κατάφερε να βάλει μία τάξη και τελικά να γίνουν οι αγώνες όπως τους ξέρουμε. Υπήρχε δε πρόθεση σύστασης ειδικού φορεα διαχείρισης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους αγώνες.
Όμως το 2004 είχαμε κυβερνητική αλλαγή, ανέλαβε η ΝΔ, οι αγώνες χαρακτηρίσθηκαν επιτυχείς, όμως τον φορέα διαχείρισης δεν συνέτησε ποτέ με αποτέλεσμα το ατελείωτο πλιατσικολόγημα και καταστροφή των ολυμπιακών έργων.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.