Καρπούζια με... πατέντα και με την βούλα της Ε.Ε.

 

Καρπούζια με πατέντα! Και όμως ναι. Και με τη βούλα της Ευρώπης!

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) επικύρωσε πριν λίγες ημέρες μια πατέντα της γερμανικής χημικής βιομηχανίας BASF για μια ποικιλία καρπουζιών, χωρίς σπόρους.
Το δίπλωμα είχε πάρει τον Μάιο του 2021 η ολλανδική εταιρεία Nunhems, που αποτελεί το τμήμα σπόρων φυτών της BASF, υποστηρίζοντας ότι με την «πατέντα» που ανακάλυψε απαιτείται λιγότερος χώρος για την καλλιέργεια καρπουζιών.

Η ευρωπαϊκή ΜΚΟ «No Patents on Seeds» είχε προσφύγει στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ενάντια στην απόφαση του 2021, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να κατοχυρώνονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συμβατικές φυτικές ποικιλίες. Αλλά το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών, που εδρεύει στο Μόναχο, απέρριψε την προσφυγή της ΜΚΟ, δικαιώνοντας την BASF.

Η κάτοχος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, Nunhems, χαιρέτισε φυσικά την απόφαση του EPO. «Αυτό δείχνει ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μας χορηγήθηκε σωστά», ανακοίνωσε η ολλανδική θυγατρική της BASF.
Αντίθετη φυσικά είναι η άποψη της ΜΚΟ «No Patents on Seeds». 
«Η απόφαση του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών έρχεται σε αντίθεση με τις νομικές διατάξεις και τις αρχές του δικαίου των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Εάν μια ανακάλυψη συνδυάζεται με μια κοινή διαδικασία και το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη, δεν μπορεί να τεθεί θέμα εφεύρεσης», λέει ο Κρίστοφερ Τεν, συντονιστής της ΜΚΟ «No Patents on Seeds», ο οποίος συμμετείχε και στην ακροαματική διαδικασία στο Μόναχο.
Ακραίο προηγούμενο
«Η απόφαση αποτελεί σοβαρή παραβίαση της απαγόρευσης κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φυτικών ποικιλιών συμβατικής εκτροφής. Θέτει ένα ακραίο προηγούμενο για τις πατέντες για τη ζωή».

Η ΜΚΟ υποστήριξε ότι η απόφαση του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών «έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις βιο-πατέντες, που εγκρίθηκε το 1998», προσθέτοντας ότι ούτε η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ούτε η ανακάλυψη της θαμνώδους ανάπτυξης των καρπουζιών βασίζονται σε κάποιο εφευρετικό επίτευγμα.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι πατέντες σε φυτικές ποικιλίες γενικά απαγορεύονται. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μπορούν να χορηγηθούν μόνο εάν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση γενετικής μηχανικής. Αλλωστε, σύμφωνα με ψήφισμα της γερμανικής Bundestag τον Ιούνιο του 2013, οι πατέντες για ζώα και φυτά απαγορεύονται, τουλάχιστον εάν έχουν εκτραφεί συμβατικά.

Εκτεταμένες επιπτώσεις
Αυτή η απόφαση του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών για τα καρπούζια, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες, όχι μόνο για την συγκεκριμένη καλλιέργεια, αλλά και για τις μεθόδους παραγωγής φρούτων και λαχανικών γενικότερα.

«Μετά την απόφαση αυτή για το καρπούζι, ακόμα και τα φυτά που παράγονται σε ιδιωτικούς κήπους θα χαρακτηρίζονται πλέον εφευρέσεις», γράφει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατατίθενται για φυτά συμβατικής καλλιέργειας. Εκτός από καρπούζια, έχουν κατατεθεί αιτήματα για πατέντες για το μπρόκολο, τις ντομάτες και το καλαμπόκι.
«Συνήθως είναι διεθνείς εταιρείες αγροχημικών που υποβάλλουν αίτηση για αυτές τις πατέντες, καθιστώντας έτσι τη μελλοντική καλλιέργεια πολύ πιο περίπλοκη για μικρότερες εκμεταλλεύσεις. Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι ότι τέτοιου είδους διπλώματα ευρεσιτεχνίας καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση σε βιολογικούς πόρους», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» Έλληνες γεωπόνοι.

«Για τον λόγο αυτό, η τελευταία απόφαση του ΕΠΟ αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αρχή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας χρειάζεται καλύτερο πολιτικό έλεγχο.
 Γενικά, υπάρχει έκκληση για ισχυρότερη νομική ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τονίζουν οι ίδιες πηγές στη «Ν».

«Στην Ευρώπη, η προστασία των φυτικών ποικιλιών εγγυάται ότι όλα τα φυτά που παράγονται συμβατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα για την αναπαραγωγή και την εμπορία ακόμη καλύτερων ποικιλιών. Από την άλλη πλευρά, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν ή την πρόσβαση στη βιολογική ποικιλότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή. Εάν χορηγηθούν τέτοια διπλώματα ευρεσιτεχνίας, μόνο οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά μακροπρόθεσμα. Στη συνέχεια ,θα αποφασίζουν τι καλλιεργείται και συλλέγεται, ποια τροφή προσφέρεται προς πώληση και ποιες τιμές θα πληρωθούν για αυτό», τονίζουν οι γεωπόνοι στη «Ν».
Πατέντες για γενετικά τροποποιημένα φυτά

Άλλωστε, οι μεγάλες εταιρείες αγροχημικών όπως η Bayer, η BASF, η Syngenta και η Corteva, μπορούν εύκολα να παρακάμψουν την υφιστάμενη απαγόρευση κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Από το 1999 ως το 2020, σχεδόν 4.000 ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για γενετικά τροποποιημένα φυτά και 2.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ζώα χορηγήθηκαν στην Ευρώπη. Μόνο η Corteva κατέγραψε περίπου 1.430 διπλώματα ευρεσιτεχνίας παγκοσμίως και 119 ο όμιλος Bayer/Monsanto.

Οι χαμένοι είναι οι μικρότερες και μεσαίες εταιρείες αναπαραγωγής, των οποίων η πρόσβαση στην πρώτη ύλη γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Η ΜΚΟ «No Patents on Seeds!» ζητεί την αυστηρή απαγόρευση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τις διαδικασίες αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της διασταύρωσης ή της επιλογής, καθώς και για τη χρήση φυσικών ή τυχαίων γενετικών παραλλαγών. Η παγκόσμια επισιτιστική κυριαρχία δεν πρέπει να ελέγχεται και να παρεμποδίζεται μέσω αποκλειστικών αξιώσεων ιδιοκτησίας. Ο οργανισμός καλεί το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και τις κυβερνήσεις να λάβουν επιτέλους αποτελεσματικά μέτρα.

Όλα περνούν στα χέρια πολυεθνικών που παρεμβαίνουν στον γενετικό κώδικα της χλωρίδας, της πανίδας και των ανθρώπων και καθιστούν τα πάντα ιδιοκτησία τους. Καταλαβαίνουμε που οδεύουμε;;;
Πολυεθνικές και ανώνυμες εταιρίες ελέγχουν τα πάντα, όπως βεβαίως και τις κυβερνήσεις - αλλά και τα κράτη είναι πλέον εταιρίες- που νομοθετούν υπέρ τους και κατά της ίδιας μας της ζωής
Ο πλήρης έλεγχος και υποδούλωση της ανθρωπότητας από την παγκόσμια ελίτ που στρέφεται κατά της φυσιολογίας μας σε όλα τα επίπεδα.
Η μόνη νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να συμβεί είναι η κατάργηση όλων των γενετικών τροποποιημένων προϊόντων που είναι και η αιτία ασθενειών και της στείρωσης των ανθρώπων και του πλανήτη γενικότερα. Και φυσικά, αυτό δεν θα συμβεί, από τους ίδιους παίρνουν σήμερα τις αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς και εναντίον μας.
Είναι η ώρα να σταθούμε όρθιοι, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουμε θέση πριν τα πράγματα γίνουν μη αναστρέψιμα. 
  
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ
ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.