ΕΣΥ: Καταιγίδα παραιτήσεων κι ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης

Η "καταιγίδα" παραιτήσεων λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση, αλλά και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης, φέρνει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για την παραμονή των γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι κακές συνθήκες εργασίας να ωθούν τους εργαζομένους σε παραίτηση.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών που είναι μέλη της ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εδώ και πάνω από ένα χρόνο «έχουμε πολλές φορές επισημάνει την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, λόγω αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση, αλλά και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική κίνηση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γιατροί σε επιστολή που έχουν στείλει στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι επικίνδυνες και έκνομες εντολές για ετεροαπασχόληση και διαρκείς μετακινήσεις συνεχίζονται, αντί να καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα, η καταιγίδα παραιτήσεων όχι απλώς κλιμακώνεται, αλλά πλέον εξελίσσεται «σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας και επίσης σε λειτουργική κατάρρευση τμημάτων νοσοκομείων στις πιο μεγάλες πόλεις», όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Πόσοι γιατροί παραιτήθηκαν σε μία εβδομάδα
Στο νοσοκομείο Σπάρτης, το Επιστημονικό Συμβούλιο με έγγραφό του 3 Ιουλίου αναφέρει 3 παραιτήσεις ειδικευμένων Παθολόγων, με αιτία την εργασιακή εξάντληση λόγω υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει στο ίδιο έγγραφο πως εμβαλωματικές «λύσεις» με εφημερία τομέα, δεν είναι ασφαλείς για τους ασθενείς και διαχέουν το πρόβλημα σε όλο το νοσοκομείο.
Στο νοσοκομείο Χανίων στις 5 Ιουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 4 ειδικευμένοι Χειρουργοί, αναφέροντας πως η ιατρική υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με δεδομένη την τεράστια υπερφόρτωση του νοσοκομείου ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, καθιστά δυσχερέστατη ως αδύνατη την λειτουργία των τμημάτων Γενικής Χειρουργικής.
Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί με περισσότερες παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ τις επόμενες ημέρες.

Έρχονται κι άλλες παραιτήσεις γιατρών
Συγκεκριμένα, στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης έχουν προειδοποιήσει πως προτίθενται άμεσα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους 2 ειδικευμένοι γιατροί (Παθολόγος και Αιματολόγος), διότι εκτός όλων των άλλων, «το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ αναγκάζει γιατρούς από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου να εφημερεύουν και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου η Παθολογική κλινική είναι υπό διάλυση επίσης λόγω παραιτήσεων», σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ.
Μάλιστα πρόσφατα για το θέμα αυτό έχουν γίνει επίσημα αναφορές προς την εισαγγελία από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου και έχει σταλεί εξώδικο από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου.
«Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα. Είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί αλλά αντί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού συνέχισε τον εξαναγκασμό γιατρών σε ετεροαπασχόληση, διαρκείς μετακινήσεις, εφημερία υπερεξόντωση με αναμενόμενο αποτέλεσμα περισσότερες παραιτήσεις, δηλαδή μοιραίο φαύλο κύκλο λειτουργικής κατάρρευσης», καταλήγει η ΟΕΝΓΕ
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.