Η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη προέρχονται από την Ελλάδα

Το ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΚΡΑΣΙ στην ΕΥΡΩΠΗ ανακαλύφθηκε στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στους ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ - 9.000 χρόνια γεωργία στην Καβάλα - Η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη προέρχονται από την Ελλάδα.

Το αρχαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε πρόσφατα στους αρχαίους Φίλιππους της Καβάλας, της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Πανεπιστήμιο παρουσίασε έρευνα που δείχνει ότι η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη προέρχονται από την προϊστορική Ελλάδα. Χιλιάδες αρχαίοι σπόροι σταφυλιών και πυρήνες βρέθηκαν σε αρχαίο σπίτι των Φιλίππων των οποίων το περιεχόμενο διατηρήθηκε από πυρκαγιά, που συνέβη το 4300 π.Χ.

"ΑΜΠΕΛΟΣ 35.000.000 χρόνων στην Θράκη".

Το Τμήμα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεξάγει αρχαιοβοτανική έρευνα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η έρευνα ξεκίνησε με την τεχνική της επίπλευσης, μια τεχνική της αρχαιοβοτανικής επιστήμης. Στην Βόρειο Ελλάδα, οι καθημερινές γεωργικές δραστηριότητες των ανθρώπων, άρχισαν (τουλάχιστον) από την 7η χιλιετία π.Χ.


ΠΗΓΕΣ: Th. Kissel «The Oldest Wine in Europe Was Just Discovered in Greece», Greek Reporter, 27.6.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.6.2021. Βλ. Επίσης Σ. Μ. Βαλαμώτη / Sultana-Maria Valamoti, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, ΑΠΘ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΕΑΕ, τ. Ιουλ. 2021.