Κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ στην Τράπεζα Πειραιώς προκαλεί η απόφαση του ΤΧΣ να απορρίψει το αίτημα των μετόχων για αύξηση κεφαλαίου. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις με την κυβέρνηση να εξετάζει διάφορα σενάρια με επικρατέστερο αυτό της κρατικοποίησης της Τράπεζας.


Σε περίπτωση κατά την οποία το δημόσιο μετατρέψει τα CοCοs σε μετοχές τότε εξασφαλίζει το 61% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ απομειώνεται το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της KONTRA NEWS μετά την απόφαση του ΤΧΣ ακολούθησε πυρετός διαβουλεύσεων ανάμεσα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Πειραιώς πριν μετατραπεί σε κρίση για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Οι ιδιώτες μέτοχοι της Πειραιώς αντιδρούν στα σενάρια κρατικοποίησης της Τράπεζας και επιχειρούν να διαχειριστούν την κρίση μέχρι να πείσουν το ΤΧΣ να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διοίκηση της Πειραιώς έχει ανοίξει και μέτωπο με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φαίνεται ότι προκρίνει την κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς χωρίς να αποκλείει και το σενάριο της απορρόφησής της από άλλες συστημικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στην Πειραιώς θα είναι ραγδαίες παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις του Διοικητή της Τράπεζας.

Οι εξελίξεις στην Πειραιώς δεν αποκλείεται να αποτυπωθούν και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Το ΤΧΣ απέρριψε την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς που διατυπώθηκε από τους τρεις ιδιώτες μετόχους γιατί:


1ον) Δεν υπήρχαν οι απαραίτητες εξασφαλίσεις.
2ον) Το ΤΧΣ δεν πείστηκε ότι τα οκτακόσια εκατομμύρια ήταν επαρκές ποσό που θα έλυνε το πρόβλημα της Τράπεζας.


«Οχι» από ΤΧΣ στην AMK


Την απόρριψη επιβεβαίωσε στη συνέχεια με ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ότι «δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα». Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει: «Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Η πρόταση κατατέθηκε από κοινού, από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας και συγκεκριμένα:

-Τον John Paulson ο οποίος μέσω της προσωπικής πλέον επενδυτικής του εταιρείας, ελέγχει το 9,3% της τράπεζας Πειραιώς από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

-Τον Αριστοτέλη Μυστακίδη ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 εμφανίστηκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς με ποσοστό άνω του 5%. Ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη ήταν από τα βασικά στελέχη και μετόχους της Glencore και το Forbes τον συγκαταλέγει σήμερα στους τρεις πλουσιότερους Έλληνες

. -Το αμερικανικό fund, Bienville Capital, το οποίο τον περασμένο Ιανουάριο είχε ανακοινώσει ότι κατέχει 5,5% της τράπεζας Πειραιώς.
ΠΗΓΗ

.....................................................

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Ανατροπές στα εργασιακά: Στο υπουργικό συμβούλιο τo σχέδιο νόμου

ΒΙΝΤΕΟ-ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΚ !! ...ΟΤΑΝ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΘΥΜΟΤΑΝ ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 600 ΔΙΣ...