Αυτό θα μειώσει πραγματικά τη ρύπανση ή θα την κάνει χειρότερα;


Το μεγαλύτερο μέρος του λιθίου παράγεται εμπορικά είτε από την εξόρυξη αλάτων που περιέχουν λίθιο από υπόγειες δεξαμενές άλμης είτε από την εξόρυξη πετρωμάτων που περιέχουν λίθιο, όπως το σποντουμένιο.
 Η παραγωγή λιθίου από πηγές αργίλου αναμένεται να γίνει εμπορικά βιώσιμη, αν και ίσως όχι, μέχρι το 2022.

Το λίθιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται συνήθως σε μπαταρίες όπως οι επαναφορτιζόμενες που βρίσκονται σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και σε κεραμικά και γυαλί. Είναι το ελαφρύτερο μέταλλο στη Γη και είναι αρκετά μαλακό ώστε να κοπεί με μαχαίρι όταν έχει τη στοιχειώδη του μορφή.

Επεξεργασία από άλμη


Μεγάλο μέρος του λιθίου που παράγεται σήμερα εξάγεται από δεξαμενές άλμης που ονομάζονται salars και βρίσκονται σε υψηλές περιοχές της Βολιβίας, της Αργεντινής και της Χιλής. Προκειμένου να εξαχθεί το λίθιο από τις άλμη, τα πλούσια σε αλάτι νερά πρέπει πρώτα να αντληθούν στην επιφάνεια σε μια σειρά από μεγάλες λίμνες εξάτμισης όπου η ηλιακή εξάτμιση συμβαίνει για αρκετούς μήνες.

Το κάλιο συχνά συλλέγεται για πρώτη φορά από πρώιμες λίμνες, ενώ οι μεταγενέστερες λίμνες έχουν όλο και πιο υψηλές συγκεντρώσεις λιθίου. Οι οικονομικές άλμης λιθίου περιέχουν συνήθως από μερικές εκατοντάδες μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) λιθίου έως πάνω από 7.000 ppm.

Όταν το χλωριούχο λίθιο στις δεξαμενές εξάτμισης φτάσει σε μια βέλτιστη συγκέντρωση, το διάλυμα αντλείται σε μια μονάδα ανάκτησης όπου η εκχύλιση και το φιλτράρισμα αφαιρούν τυχόν ανεπιθύμητο βόριο ή μαγνήσιο.
Στη συνέχεια επεξεργάζεται με ανθρακικό νάτριο (ανθρακικό νάτριο), καθιζώντας έτσι ανθρακικό λίθιο. Το ανθρακικό λίθιο στη συνέχεια διηθείται και ξηραίνεται. Η περίσσεια των υπολειμμάτων άλμης διοχετεύεται ξανά στο salar.

Το ανθρακικό λίθιο είναι μια σταθερή λευκή σκόνη που είναι βασικός ενδιάμεσος στην αγορά λιθίου επειδή μπορεί να μετατραπεί σε συγκεκριμένα βιομηχανικά άλατα και χημικές ουσίες —ή να υποστεί επεξεργασία σε καθαρό μέταλλο λιθίου.

Επεξεργασία από ορυκτά


Σε αντίθεση με τις πηγές άλμης salar, η εξαγωγή λιθίου από σποδουμένιο, λεπιδολίτη, πεταλίτη, αμβλυγονίτη και ευκρυπτίτη απαιτεί ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών.
Λόγω της ποσότητας της κατανάλωσης ενέργειας και των υλικών που απαιτούνται, η παραγωγή λιθίου από την εξόρυξη είναι μια πολύ πιο δαπανηρή διαδικασία από την εξόρυξη άλμης, παρόλο που αυτά τα ορυκτά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίθιο από το αλμυρό νερό.

Από τα πέντε ορυκτά, το σποδουμένιο είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο για την παραγωγή λιθίου. 
Μετά την εξόρυξή του, το spodumene θερμαίνεται στους 2012 βαθμούς Φαρενάιτ και στη συνέχεια ψύχεται στους 149 βαθμούς.
 Στη συνέχεια συνθλίβεται και ψήνεται ξανά, αυτή τη φορά με πυκνό θειικό οξύ.  Τελικά, προστίθεται ανθρακικό νάτριο και το ανθρακικό λίθιο που προκύπτει κρυσταλλώνεται, θερμαίνεται, φιλτράρεται και ξηραίνεται.

Επεξεργασία από πηλό

Αρκετές εταιρείες διερευνούν την εξόρυξη λιθίου από πηλό στη Νεβάδα, συμπεριλαμβανομένων των American Lithium και Noram Ventures. Οι εταιρείες δοκιμάζουν διαφορετικές μεθόδους παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της έκπλυσης με θειικό οξύ.

Μετατροπή λιθίου σε μέταλλο

Η μετατροπή του λιθίου σε μέταλλο γίνεται σε ηλεκτρολυτικό στοιχείο με χρήση χλωριούχου λιθίου. Το χλωριούχο λίθιο αναμιγνύεται με χλωριούχο κάλιο σε αναλογία 55% έως 45% προκειμένου να παραχθεί ένας τηγμένος ευτηκτικός ηλεκτρολύτης. Προστίθεται χλωριούχο κάλιο για να αυξήσει την αγωγιμότητα του λιθίου ενώ μειώνει τη θερμοκρασία σύντηξης.

Όταν συντήκεται και ηλεκτρολύεται στους περίπου 840 βαθμούς Φαρενάιτ, το αέριο χλώριο απελευθερώνεται ενώ το λιωμένο λίθιο ανεβαίνει στην επιφάνεια, συλλέγοντας σε περιβλήματα από χυτοσίδηρο . Το καθαρό λίθιο που παράγεται είναι τυλιγμένο σε κερί παραφίνης για να αποφευχθεί η οξείδωση. Η αναλογία μετατροπής ανθρακικού λιθίου σε μέταλλο λιθίου είναι περίπου 5,3 προς 1.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες για την παραγωγή λιθίου το 2018 ήταν η Αυστραλία, η Χιλή, η Κίνα, η Αργεντινή και η Ζιμπάμπουε. Η Αυστραλία παρήγαγε 51.000 μετρικούς τόνους λιθίου εκείνο το έτος, το τελευταίο για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Η συνολική παγκόσμια παραγωγή, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, ανήλθε σε 70.000 μετρικούς τόνους.

Οι εταιρείες που παράγουν το περισσότερο λίθιο είναι η Albemarle, η Sociedad Quimica y Minera de Chile και η FMC.

Η Jiangxi Ganfeng Lithium είναι ένας σημαντικός κινεζικός παραγωγός λιθίου. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενώσεων λιθίου της Κίνας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μετάλλων λιθίου στον κόσμο όσον αφορά την παραγωγική ικανότητα.

Η Ganfeng έχει επίσης συμφωνίες προμήθειας με την Tesla του Elon Musk (NASDAQ: TSLA ), τη BMW (OTC Pink: BMWYY ,ETR:BMW), την κορεατική εταιρεία κατασκευής μπαταριών LG Chem (KRX: 051910 ) και τη Volkswagen (OTC Pink: VLKAF ,FWB:VOW).

ΠΗΓΗ  Tanja Matko

Παρακάτω στη φωτογραφία υπάρχει χωράφι λιθίου στη Χιλή. Εάν ένα πουλί προσγειωθεί σε μία από αυτές τις πισίνες, πεθαίνει από επαφή, επειδή το λίθιο είναι νευροτοξίνη.


Η Χιλή, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός λιθίου στον κόσμο, αντιμετωπίζει προβλήματα υδροδότησης (δηλαδή δεν έχουν πόσιμο νερό), επειδή το νερό χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών λιθίου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κινητές συσκευές. 

2000 τόνοι νερού χρησιμοποιούνται για την απόκτηση ενός τόνου λιθίου.
Εκτός από το λίθιο, οι μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα περιέχουν και κάδμιο, υδράργυρο και μόλυβδο (και πολλές άλλες ουσίες).

Για αυτό όλοι εσείς που φωνάζετε δυνατά και απαιτείτε να γυρίσουμε σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναρωτηθείτε: 
αυτό θα μειώσει πραγματικά τη ρύπανση ή θα την κάνει χειρότερα; Νομίζεις ότι είναι εντάξει ο αέρας ΣΟΥ να είναι πιο καθαρός, ενώ η φύση μιας άλλης χώρας σε άλλη ήπειρο μολύνεται για πάντα; Γιατί ποιος νοιάζεται για τους Χιλιανούς αν βρίσκονται σε άλλη ήπειρο, σωστά;
Και ξανασκεφτείτε, πού θα ξεφορτωθούμε μεταχειρισμένες μπαταρίες αυτοκινήτων και τηλεφώνων, σε ποια χωματερή, σε ποια χώρα, σε ποια ήπειρο, σε ποιον ωκεανό, σε ποιον πλανήτη;

Γνωρίζετε πώς μια παλιά μπαταρία αυτοκινήτου θα μολύνει όλα τα ζωντανά, και ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ;

Πρωτότυπο κείμενο: Ιβάν Στοΐκοβιτς
Μετάφραση: Τάνια Μάτκο

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΕΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΕΝΑΣ ΤΟΝΟΣ ΛΙΘΙΟΥ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΑΦΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΙΘΙΟΥ ,ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΛΙΘΙΟΥ ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΒΗ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ.


                    
                         ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ,
ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ
ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΠΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ Ε.ΣΥ!
ΕΛΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.

ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ...

ΣΤΗΝ 5Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ!

ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΚΑΤΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ...
ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΥΜΕ
Ή ΑΡΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΩΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ
ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ
 ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. 
Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.